Aptitude Interview Questions And Answers 
6.
A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for thrice the price?
A) 260%
B) 150%
C) 100%
D) 50%
E) None of these
Ans: 260%
Sol. Let x be original cost of the radio.
The solding price = (100+20)x=120x
If , it is sold for thrice the price ,then 3*120x=360x
So, gain percent is (360100)=260%.

7.
If the Arithmetic mean is 34 and geometric mean is 16 then what is greates number in that series of numbers?
Ans. 64
Sol. Let two numbers be x, y;
Arthmetic mean=34=>( x+y)/2=34
x+y=68
geometric mean=16=>(xy)pow 1/2=16
xy=16*16=256
By trail and error 16*16=64*4
And 64+4/2=34
So the greatest number int hat series is 64.

8.
The diameter of the driving wheel of a bus is 140cm. How many revolutions per minute must the wheel make in order to keep a speed of 66 kmph?
Ans. 250
Sol. Distance to be covered in 1 min=(66*1000)/60 m=1100m
Circumference of the wheel =(2*22/7*0.70)m=4.4m.
So, Number of revolutions per min=1100/4.4=250.

9.
Vivek travelled 1200km by air which formed 2/5 of his trip.One third of the whole trip , he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. The distance travelled by tain was???
Ans.800km
Sol: Let the total trip be x km.
Then 2x/5=1200
x=1200*5/2=3000km
Distance travelled by car =1/3*3000=1000km
Journey by train =[3000(1200+1000)]=800km. 
10.
In a college ,1/5 th of the girls and 1/8 th of the boys took part in a social camp.What of the total number of students in the college took part in the camp?
Ans: 2/13
Sol: Out of 5 girls 1 took part in the camp
out of 8 boys 1 took part in the camp
so, out of 13 students 2 took part in the camp.
So, 2/13of the total strength took part in the camp.
