© 2014 Firstsoft Technologies (P) Limited. login
Hi 'Guest'
Home SiteMap Contact Us Disclaimer

 Home Placement Paper Kit Logical & Reasoning Questions ▼

61. Select the option that gives the correct meaning of the given idiomatic expression or phrase “ To wash one’s hand off “

a) To wash one’s hand with water

b) To wash one’s hand with soap

c) To disclaim the entire responsibility

d) To put one’s firm in trouble

62.Given below are sentences which when arranged logically from a coherent passage. Choose the given option which gives the correct sequence.

a) What is amazing is that resending of decisions does not seem to be one bit embarrass the government.

b) “Rollback “appears to have now became an institutionalized decision making process of the government

c) This is the certainly suggested by the frequency on prices and subsidies are announced and them the status quo restored in part or in full.

d) It has well and truly functioning an integral part of the functioning of the government.

e) Even the word, “Rollback “, has became a permanent entry lexicon of political discourse.

A) abcde

B) bcade

C) bcdae

D) ebdca

63. Choose the lettered pair that expresses relationship most similar to the relationship expressed in the capitalized pair. LACHRYMOSE::TEARS

a) Effusive::requests

b) Ironic::jests

c) Morose::speeches

d) Verbose::words

64.Select among the given choices that is most nearly opposite word “ AUTONOMY”

a) submissiveness

b) dependence

c) subordination

d) slavery

65.Select among the given choices that is most nearly similar word “OCCULT” a) Dreadful

b) Harmless

c) Amazing

d) Mysterious

66. Given below are words three of which belong to same category. Find the word which does not belong to that category

a) Convulse

b) Soothe

c) Compose

d) Assuage

67.One of the words each set of four words is misspell . Choose the misspell word.

a) Effeminate

b) Endeavour

c) Exhilaration

d) Exhaustion

68.Testifying before the Senate committee investigating charges that cigarette manufacturers had manipulated nicotine levels in cigarettes in order to addict consumers to their products, tobacco executives argued that cigarette smoking is not addictive. The primary reason they gave in support of this claim was that cigarette smoking was not regulated by the Federal Drug Administration.For the tobacco executives' argument to be logically correct, which of the following must be assumed?

A.Substances that are not addictive are not regulated by ...........the Federal Drug Administration.

B.The tobacco executives lied when they claimed that ...........cigarette smoking was not addictive.

C. Some addictive substances are not regulated by the ...........Federal Drug Administration.

D.There is no scientific proof that cigarette smoking is ...........addictive. E. Substances that are not regulated by the Federal Drug ...........Administration are not addictive.

Ans : E

69. People should be held accountable for their own behavior, and if holding people accountable for their own behavior entails capital punishment, then so be it. However, no person should be held accountable for behavior over which he or she had no control. Which of the following is the most logical conclusion of the argument above?

A.People should not be held accountable for the ...........behavior of other people.

B.People have control over their own behavior.

C.People cannot control the behavior of other people.

D. Behavior that cannot be controlled should not be ...........punished.

E.People have control over behavior that is subject ...........to capital punishment.

Ans : B

70. There is clear evidence that the mandated use of safety seats by children under age four has resulted in fewer child fatalities over the past five years. Compared to the five-year period prior to the passage of laws requiring the use of safety seats, fatalities of children under age four have decreased by 30 percent. Which one of the following, if true, most substantially strengthens the argument above?

A.The number of serious automobile accidents involving ...........children under age four has remained steady over the ...........past five years.

B.Automobile accidents involving children have decreased ...........sharply over the past five years.

C.The use of air bags in automobiles has increased by ...........30 percent over the past five years.

D. Most fatal automobile accidents involving children under ...........age four occur in the driveway of their home.

E. The number of teenage drivers has increased by 30 ...........percent over the past five years.

Ans : A

71. Lycopene, glutathione, and glutamine are powerful antioxidants that neutralize the free radicals that are produced in the body as a result of routine bodily processes. An excess of these free radicals in your system causes rapid aging because they accelerate the rate of cellular damage. Aging is simply the result of this damage. Thus, to slow down aging it is necessary to supplement your diet with these antioxidants on a daily basis. Which of the following, if true, most seriously undermines the author's contention?

A.Most persons aren't concerned with the effects of aging ...........until it is too late to do anything.

B. Exercise associated with normal daily activities effectively ...........neutralizes and dissipates the free radicals that are ...........produced as a result of routine bodily processes.

C. The cost of antioxidants is exorbitantly high and well ...........beyond the budget of most consumers.

D.Only overweight people who do not exercise on a daily ...........basis are likely to have an excess of free radicals in their ...........systems.

E. Smoking cigarettes is one of the main causes of cellular ...........damage in humans.

Ans : B

72. Is it wrong for doctors to lie about their patients' illnesses? Aren't doctors just like any other people we hire to do a job for us? Surely, we would not tolerate not being told the truth about the condition of our automobile from the mechanic we hired to fix it, or the condition of our roof from the carpenter we employed to repair it. Just as these workers would be guilty of violating their good faith contracts with us if they were to do this, doctors who lie to their patients about their illnesses violate these contracts as well, and this is clearly wrong. The conclusion of the argument is best expressed by which of the following?

A.Doctors who lie to their patients about their illnesses ...........violate their good faith contracts with their patients.

B.Doctors often lie to their patients about their illnesses.

C.Doctors are just hired workers like mechanics and ...........carpenters.

D.It is wrong for doctors to lie about their patients' ...........illnesses.

E.Doctors, like mechanics and carpenters, enter into good ...........faith contracts with us when we hire them.

Ans : D

73. As any economist knows, healthy people pose less of an economic burden to society than unhealthy people. Not surprisingly, then, every dollar our state government spends on prenatal care for undocumented immigrants will save taxpayers of this state three dollars. Which of the following, if true, would best explain why the statistics cited above are not surprising?

A.The state's taxpayers pay for prenatal care of all ...........immigrants.

B.Babies born in this state to undocumented immigrant ...........parents are entitled to infant care benefits from ...........the state.

C.State benefits for prenatal care serve to promote ...........undocumented immigration.

D.Babies whose mothers did not receive prenatal care ...........are just as healthy as other babies.

E. Pregnant women who do not receive prenatal care are ...........more likely to experience health problems than ...........other pregnant women.

Ans : E

74. Beautiful beaches attract people, no doubt about it. Just look at this city's beautiful beaches, which are among the most overcrowded beaches in the state. Which of the following exhibits a pattern of reasoning most similar to the one exhibited in the argument above?

A.Moose and bear usually appear at the same drinking ...........hole at the same time of day. Therefore, moose and ...........bear must grow thirsty at about the same time.

B.Children who are scolded severely tend to misbehave ...........more often than other children. Hence if a child is ...........not scolded severely that child is less likely to ...........misbehave.

C.This software program helps increase the work ...........efficiency of its users. As a result, these users ...........have more free time for other activities.

D.During warm weather my dog suffers from fleas ...........more so than during cooler weather. Therefore, ...........fleas must thrive in a warm environment.

E.Pesticides are known to cause anemia in some people. ...........However, most anemic people live in regions where ...........pesticides are not commonly used.

Ans : D

75.Our school district should not spend its money on the new Verbal Advantage reading program. After all, our students get all the reading practice they need by studying history and science. The argument above depends on which the following assumptions?

A.The Verbal Advantage program would not help the ...........students learn history and science.

B.Other reading programs are just as effective but ...........less expensive than the Verbal Advantage program.

C.The Verbal Advantage program involves only reading ...........practice.

D.Teaching students history and science is more ...........important than teaching them reading skills.

E.The students can already read well enough to ...........study history and science

Ans : C

Page 5

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
SLogix Student Projects

⇓Student Projects⇓
⇑Student Projects⇑